Een hele grote 3D Tetris-puzzel. Zo noemt de architect de verbouwing van het voormalige zwemparadijs Tropicana tot BlueCity, broedplaats voor duurzame ondernemingen in Rotterdam. Zo’n 90 procent van de materialen is hergebruikt, zei initiatiefnemer Siemen Cox tegen de NOS. De beschikbare materialen zijn het uitgangspunt, maakt hij duidelijk. ‘In plaats van dat je iets ontwerpt en vervolgens bestelt wat je nodig hebt.’ Daarom komt vrijwel alle gebruikte materialen uit andere panden. Op basis van een zogeheten oogstkaart houdt de architect bij welke panden gesloopt gaan worden en welke materialen eventueel opnieuw te gebruiken zijn. Met als resultaat dat de kozijnen uit een pand in Limburg komen en de lampen uit het Erasmus MC. De lampen zijn gemaakt van oude reclameborden en de stoelzittingen zijn bekleed met oude reclamedoeken.

Circulaire economie

Een economie zonder afval. Daar draait het ook om bj de duurzame bedrijven die in Tropica zijn gevestigd. ‘Het afval van het ene bedrijf is de grondstof voor het andere’, aldus Wouter Veer, investeerder en eigenaar van het pand. Zo maakt een bedrijf van plastic uit de woonwijken weer nieuwe producten, zoals vogelhuisjes en knikkertegels. Een ander geeft oude NS-vertrekstaten een tweede leven en maakt daar dienblaadjes en notitieboeken van. In de kelder huist een bierbrouwer die van oud brood weer een nieuw soort bier brouwt.’ Er wordt nog volop aan Tropica gewerkt; sommige kantoorruimte staat nog leeg. Dat is niet omdat er onvoldoende belangstelling is. Maar omdat niet elke aanvraag wordt gehonoreerd, zegt Siemen Cox. ‘Alleen circulaire ondernemers krijgen in het gebouw een plekje.’

Rotterzwam

Siemen Cox is samen met Mark Slegers de initiatiefnemer van Rotterzwam. Door een radicaal andere manier van denken, maken zij kleinschalige stadslandbouw mogelijk. Met 7 awards is Rotterzwam de meest onderscheidde stadslandbouwers van Nederland. Een van de voorbeelden van de vernieuwende producten en diensten: een Growkit waarmee thuis op eigen koffiedik oesterzwammen kunnen worden gekweekt.