Zweden heeft een primeur. ZenRobotis heeft als eerste een geautomatiseerde sorteerlijn voor afval afgeleverd die draait op windenergie. De lijn werd in bedrijf gesteld bij Carl F in Malmö waar robots reststromen uit het afval scheiden. Sinds 2013 wordt met een windturbine op het terrein stroom opgewekt voor de operationele processen van het recyclingbedrijf. Dat die windenergie nu ook wordt gebruikt voor de afvalsorteerrobot is een unicum.

Lage operationele kosten

‘We zoeken constant naar mogelijkheden om nog efficiënter te werken’, aldus Carl Fredrik Jönsson van Carl F. ‘Het gerobotiseerde afvalsorteersyssteem van ZenRobotics is in lijn met deze strategische koers. We kunnen hiermee heel efficiënt nieuwe grondstoffen uit afvalstromen halen. En de robots werken ook nog eens ’s nachts door.’ De ontwikkelingen in de Zweedse afvalindustrie gaan volgens hem langzaam. Desalniettemin gelooft Jönssons bedrijf in het verminderen van de afvalberg en het uit de afvalstroom halen van grondstoffen die opnieuw kunnen worden gebruikt. ‘We willen dat met 12.000 ton per jaar verhogen. Dat is 25 procent meer dan op dit moment.’

Robot sorteert afvalstromen bij Baetsen

ZenRobotics maakt sorteerrobots die wereldwijd door de afvalindustrie worden gebruikt. ‘Een installatie zoals bij Carl F is een goed voorbeeld hoe een volledige geautomatiseerde sorteerlijn kan worden opgezet’, aldus CCO Rainer Rehn. Het systeem bestaat uit ‘smart machine learning-technologie’ en industriële robots die tegelijkertijd meerdere afvalstromen kunnen sorteren. Omdat er daardoor efficiënter kan worden gewerkt, zijn de verwerkingskosten aanzienlijk lager. In Nederland werkt de Baetsen Groep met een sorteerrobot van ZenRobotics die volautomatisch diverse fracties uit de reststromen haalt. Bekijk hier de video (na twee minuten, red.). De in Zweden in gebruik genomen sorteerrobot is er al weer één van de volgende generatie. Met als voordeel dat die sneller is, grotere objecten kunnen sorteren en een bereik hebben van twee meter boven de sorteerband’, aldus Rehn.

De video hieronder toont een timelaps van het in bedrijf stellen van de installatie. 

Deze blogpost verscheen eerder op het PieterBas-blog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER