DEN. Zo gaat heel toepasselijk het parfum heten dat Boye en Noëlle Dorenbos gaan maken van de kerstboom op de Dam. Met toestemming van de gemeente Amsterdam en groenbeheerder Bob Croese halen ze de 21 meter hoge Nordmannspar op. De naalden en dunne takjes leveren na destillatie een etherische olie op met een  ‘frisse, groene geur’. Volgens hen gaat niemand naar kerstboom ruiken.

Kerstboom gered van de versnipperaar

De broer en zus, die samenwerken in het bedrijf RUIK, voegen ook nog andere ingrediënten toe. Daardoor krijgt het parfum de juiste samenstelling. Vanwege de natuurlijke samenstelling, verschilt de geur per persoon, zei Noëlle tegen het RTL Nieuws. ‘Bij vrouwen ruiken dit soort natuurlijke parfums anders dan bij mannen. Veel zoeter.’ Boye en Noëlle kwamen op het idee omdat ze het zonde vinden dat de kerstboom de versnipperaar in gaat. ‘Door er een parfum van de maken, wordt hij tenminste niet verspild’, zei Noëlle tegen het ParoolNaar verwachting levert de boom een paar duizend flesjes op die in het voorjaar kunnen worden besteld. Ook het hout en de uitgeperste naalden krijgen een nieuwe bestemming. Daar wordt de verpakking van gemaakt. 

Boye_en_Noelle_ruiken_aan_eigen_gemaakt_parfum-PieterBas-Automatisering-Marguerite-Tachet-UpcyclingBlog

Reststromen opnieuw gebruiken

RUIK ontstond na een crowdfunding van broer en zus Dorenbos die allebei de kunstacademie volgden. Boye is de ‘neus’, en experimenteert met een kleine ketel in zijn keuken. De productie wordt gedaan samen met een fabriek in Noord-Holland die de olie destilleert. Eerder bracht het bedrijf al ‘Verschil’ op de markt dat op basis van sinaasappelschillen wordt gemaakt. Het idee om van reststromen parfums te maken, ontstond omdat Noëlle werkte aan een duurzaam gebouw voor de Floriade die in 2022 in Almere wordt georganiseerd. Van de sinaasappel-parfum gingen inmiddels 1.000 flesjes over de toonbank. Een derde geur is in de maak. Al laten Boye en Noëlle belangstellenden daar nog in het ongewisse over.

Voor meer informatie over de parfums van Ruik ga naar www.ruik.org

Deze post werd eerder gepubliceerd op het PieterBas-blog.