Bijdragen aan lokale werkgelegenheid, herbebossing en de opvang van geredde orang-oetans. Dan kan met de aankoop van de duurzame regenwoudzeep uit het Indonesische Tembak, een dorp in het binnenland van Borneo. De zeep wordt gemaakt van de noten van de Tengkawangboom in een zero waste-fabriek geïnitieerd door de Nederlandse bosbouwkundige Willie Smits. De productie van de zeep is win-win: de inwoners van Tembak krijgen een eerlijk salaris. Tegelijkertijd zorgen ze voor het lokale regenwoud: de plek van het oefenbos van het Singtang Orangutan Centre waar jonge orang-oetans worden voorbereid op een terugkeer naar hun natuurlijk leefomgeving. Daarmee is de regenwoudzeep een verantwoord alternatief voor producten met palmolie waarvoor grootschalig regenwoud om gaat om plantages te exploiteren.

28 Kilo schoon aan de haak

rowena-goes-ape-conceptstore-shoppingprince-den-haag-regenwoudzeep-webshop-upcyclingblog.jpgDe regenwoudzeep is sinds kort in Nederland te koop. Rowena Façee Schaeffer die zich met haar stichting ‘Rowena goes ape’ inzet voor mensapen, legde daarvoor het contact met de Masarang-stichting van Willie Smits. Zelf droeg ze ook een steentje bij. Op de terugweg nadat ze op Bali als vrijwilliger had gewerkt in een Wildlife Rescue Center, nam ze 28 kilo regenwoudzeep mee. Een hele klus. ‘Want om de zeep in m’n koffer mee te nemen naar huis, moest ik alle kleding, schoenen en andere spullen achterlaten’, blikt ze lachend terug. ‘De luchtvaartmaatschappij stelde 30 kilo bagage als max en daar zat ik met 28 kilo zeep al snel aan. ‘Maar elk nadeel, heb z’n voordeel’, aldus de vermaarde quote van Johan Cruijff. De dierverzorgers waren blij met de inhoud van Rowena’s koffer.

>> Foto: op de weegschaal in Bali met 28 kilo zeep schoon aan de haak (foto: Rowena Goes Ape).

Lancering webshop

Wieteke van Dort lanceerde in augustus de regenwoudzeep in Nederland bij het eerste verkooppunt: duurzame conceptstore ShoppingPrince in Den Haag. Inmiddels is de zeep ook online te koop. Koud een paar weken nadat Rowena ‘haar’ lading zeep meenam uit Bali gaf ze officieel de aftrap voor de online verkopen in de geuren lavendel, cajeputi, kamfer, citroengras, pepermunt en neutraal. Bestellen kan via de webshop: www.shoppingprince.nl/webshop.

Lees ook: Natuurlijke regenwoudzeep beschermt ook orang-oetan
rowena-goes-ape-conceptstore-shoppingprince-den-haag-regenwoudzeep-webshop-upcyclingblog

>> De productie van de duurzame regenwoudzeep (foto: Rowena Goes Ape).

LAAT EEN REACTIE ACHTER