‘Van Waste to Wear’. Dit is de slogan van Healthy Seas, een initiatief dat met vrijwillige duikers afgedankte visnetten uit zee opvist. De ‘spooknetten’ worden op land schoongemaakt, ontdaan van plastic en metaal en klaar gemaakt voor hergebruik. Van het nylon wordt samen met andere materialen een nieuw garen gesponnen: ECONYL®.

Eindeloos recyclen

Van het geregelde materiaal kan een uitgebreid scala aan producten worden gemaakt. Voorbeelden zijn zwemkleding, sokken, armbandjes of tapijten. ECONYL® heeft een groot voordeel: het kan na gebruikt eindeloos worden gerecycled zonder dat het aan kwaliteit inboet. Drie jaar na oprichting in 2013 heeft Healthy Seas er opmerkelijke resultaten geboekt. Bij de start werd er 20 ton aan visnetten naar boven gehaald, in het jaar daarop in 2014 was dat al 31 ton en vorig jaar maar liefst bijna 109 ton.

Natuurbescherming en bewustwording

Een belangrijk doel van Healthy Seas is natuurbescherming om daarmee onder meer toevoorkomen dat zeeleven sterft als gevolg van de achter gelaten visnetten. Met vissers, lokale gemeenschappen en andere betrokkenen wordt er aan gewerkt dat er niet nog meer ‘spooknetten’ in zee terecht komen. Ook wordt samen gezocht naar het verantwoord opruimen van de netten. Behalve dat is bewustwording belangrijk. Halthy Seas geeft voorlichting over de milieuschade van achtergelaten netten en promoot het ecologische en economische belang van ‘schone zeeën’.

Deze post werd eerder gepubliceerd op de blog van conceptstore ShoppingPrince.

LAAT EEN REACTIE ACHTER