Sneller en goedkoper prototypes of one-of-a-kind producten maken van biobased materialen. Dat kan met 3D-printen waarbij biobased plastic als grondstof worden gebruikt voor het zogeheten filament. Het project ‘Functionele stabiliteit van biopolymeren’ heeft daarmee een doorbraak bereikt.

Biobased plastic
Het filament voor 3D-printen is het plantenplastic Solanyl dat bestaat uit zetmeel en polomelkzuur. Het materiaal werd ontwikkeld in samenwerking tussen het Oosterhoutse bedrijf Rodenburg, het onderzoeksteam van het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool, Fontys Hogescholen en Wageningen UR. Het team heeft onder meer aangetoond dat ook andere goede filamenten kunnen worden ontwikkeld op basis van andere materialen, zoals bijvoorbeeld cellulose en plastics uit bacteriën, bericht Podium Praktijkgericht Onderzoek.

Biobases kleurstoffen
Baanbrekend is ook het het kleuren van het plantenplastic met biobased kleurstoffen, een alternatief voor milieuverontreinigende kleurstoffen. In samenwerking met het bedrijf Onora ontdekte de samenwerkende partijen dat bijvoorbeeld de keukenspecerij kurkuma kan worden gebruikt om het filament geel te kleuren, wortelen voor het rood en de plant Indigofera voor blauw. Door deze kleurstoffen te combineren kunnen bioplastics in vrijwel alle kleuren in 3D worden geprint.

Producten snel maken
De nieuwe technieken bieden bedrijven mogelijkheden om bijvoorbeeld prototypes snel en goedkoop te ontwikkelen of enkelstuks producten te maken. ‘Met het bedrijf TOP TREE Products hebben we gewerkt aan de ideale klem om bomen tijdens de groei goed te leiden’, geeft docent-onderzoeker Jack van Schijndel van Avans hogeschool als voorbeeld. Behalve dat een klemmetje de perfecte vorm moet hebben, mag het ook niet te hard of te zacht zijn. ‘En het moet na verlap van tijd weer uit elkaar vallen’, legt hij uit. Dat laatste scheelt volgens hem de kweker veel werk omdat de klemmetjes kunnen blijven zitten als ze niet meer nodig zijn. ‘Wij leverden de kweker verschillende prototypes die hij direct in de praktijk kon proberen’, aldus Van Schijndel.

Lagere ontwikkelkosten
In het biobases laboratorium worden plastics met verschillende eigenschappen ontwikkeld, zegt hij. ‘Prototypes kunnen direct kunnen worden geprint en getest op bijvoorbeeld buigbaarheid. Het voordeel van de ontwikkelde technieken is dat de kosten voor productontwikkeling laag blijven. Behalve dat toonde het team aan dat producten die met plantenplastic zijn geprint zeer goed te recyclen zijn tot nieuw filament. De samenwerking met het FabLab Breda wees bijvoorbeeld uit dat dat sommige biobased plastics wel tot vijf keer opnieuw als filament kunnen worden gebruikt.

Meer weten? Kijk dan hier voor andere projectresultaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER