Het is bijna niet te geloven, maar een bij. Meer is er niet nodig om de olifanten in Thailand te beschermen. Deze zachtmoedige kolossen zijn namelijk doodsbang van de insecten die zo nuttig zijn voor het milieu omdat ze voor de bestuiving zorgen van bloemen en planten.

Net als voor de Orang-Oetans in Indonesië kalft het leefgebied van de olifanten in Thailand af door illegale houtkap, handel in wilde dieren, bosbranden en de oprukkende verstedelijking. In het dochtbevolkte land is de populatie als gevolg daarvan de afgelopen eeuw afgenomen van 100.000 naar 4.000 wilde olifanten. De grootste groep leeft in het grensgebied tussen Thailand en Myanmar.

Bee the change Rowena goes ape UpcyclingBlog

>> Foto: Bee the Change ©Ana Grillo

Olifanten zijn bang voor bijen
Doordat er steeds minder van hun leefgebied over blijft, gaan de dieren op zoek naar voedsel en water. Om plunderende olifanten op afstand te houden, gebruiken de boeren onder meer vuurwerk en schrikdraad. Maar stroomhekken zijn duur, onnatuurlijk en bovendien makkelijk door de intelligente dieren te omzeilen. Daarom kiezen wanhopige boeren steeds vaker voor gewelddadige oplossingen.

Maar dat is niet nodig. De Nederlandse stichting Bring the Elephant Home ontdekte in Kenia een vreedzame manier om olifanten op afstand te houden: bijen. Uit Keniaans onderzoek blijkt namelijk dat olifanten bang zijn voor bijen, bericht Piep Vandaag. Om elkaar tegen bijen te waarschuwen maken ze zelfs een speciaal geluid. Experimenten hebben uitgewezen dat bijen olifanten zelfs van boerenland kunnen verjagen. Ook in Thailand is dit zo. Daar heeft het Phu Luang Wildlife Research Station tests gedaan met bijenkorfhekken.

Kenia als voorbeeld
Rond de boerenakkers worden bijenkorven opgehangen die met een ketting met elkaar worden verbonden. De korf gaat bewegen als een olifant probeert het land te betreden. De olifant keert zich op zijn schreden om als de bijen hierdoor zoemend de korf uit vliegen. Behalve dat de bijen de olifanten op afstand houden, levert het de boeren ook nog eens honing op die ze kunnen verkopen.

Dat het werkt bewijst Lucie King in Kenia. Zij helpt al een paar jaar de boeren met bijen hun akkers tegen olifanten te beschermen. In 85 procent mijden de dieren de akkers die zijn afgezet met bijenkorven. In 2013 kreeg King voor haar werk de Future for Nature Award (zie de tweede video).

Bee the change
Voor Bring the Elephant Home was dit reden het project ‘Bee the Change’ te starten. Daarbij wordt samengewerkt met het Thaise Research Station en lokale gemeenschappen. In twee provincies worden bijenkorfhekken geplaatst langs de grens van beschermde gebieden. De resultaten worden regelmatig gemeten. Ook in andere provincies wordt daarna een netwerk gebouwd van deze simpele, natuurlijke win-winoplossing.

Het beschermen van olifanten door bijen te gebruiken is belangrijk. Het zijn allebei zogeheten sleutelsoorten die het leven voor andere levende wezens mogelijk maken. Bijen omdat ze een groot deel van onze voedselplanten bestuiven en olifanten omdat ze met hun eet- en leefgewoonten het bos onderhouden. De soorten zijn aanjagers van biodiversiteit en daarmee belangrijk voor ons eigen voortbestaan.

 

Meer weten?
Oprichter van Bring the Elephant Home is de Nederlandse Antoinette van de Water. Lees hier haar inspirerende verhaal. Bekijk ook de video’s hieronder hoe bijen helpen olifanten te beschermen.

>> Deze post is eerder gepubliceerd op de blog van Rowena goes ape. Foto’s: Bring the elephants home.

LAAT EEN REACTIE ACHTER