Dierlijke mest omzetten in bioplastic, biotextiel en biopapier. Daarin slaagde de 36-jarige Jalila Essaïdi. Ze ontwikkelde een revolutionaire techniek om van de cellulose uit de mest nieuwe verantwoorde grondstoffen te maken die kunnen worden verwerkt in duurzame producten, bericht Management Team.

Daarmee slaat ze twee vliegen in één klap:  de agrarische sector kan zonder koeien kwijt te raken voldoen aan de internationale (klimaat)afspraken en het levert tegelijkertijd een duurzame grondstof op. Normaal gesproken moeten we ‘een aanslag’ doen op de natuur voor producten als T-shirts, boeken en plastic bekers, aldus de designer en ondernemer. Met het door haar ontwikkelde Mestic® heeft ze een manier gevonden om het proces om te draaien: de natuur wordt voedingsbron en grondstof zonder dat daarvoor een al te grote aanslag wordt gedaan. ‘We hebben de aarde in bruikleen en zijn verantwoordelijkheid om deze verbeterd door te geven aan de generatie die na ons komt’, aldus Essaïdi. De komende jaren wil ze met partners haar vinding opschalen in een prototype fabriek.

Essaïdi kreeg eerder wereldwijde bekendheid met haar ‘Bulletproof Skin’: mensenhuid gekweekt samen met genetisch gemodificeerde zijderupsen waardoor een ‘kogelwerende huid’ ontstaat.

Deze post werd eerder gepubliceerd op het TechnologieBlog. Foto: E52

LAAT EEN REACTIE ACHTER