De Thaise Mosha is wereldwijd de eerste olifant met een prothese. Het huzarenstukje wel geleverd door chirurg Therdchai Jivacate. Mocha was 2,5 jaar oud toen ze op een landmijn liep en haar rechteronderbeen moest missen. Jivacate die prothese voor mensen ontwikkeld, maakte kennis met de olifant in Friends of the Asian Elephant Foundation in Thailand.

Negende prothese
Het viel hem op dat Moscha goed probeerde te lopen door haar slurf als evenwicht in de lucht te houden. Om haar te helpen ging hij de uitdaging aan en maakte hij een 15 kilo zware prothese van  thermoplastic, staal, and elastomeer. De afgelopen zes jaar heeft Moscha negen protheses gehad die steeds werden aangepast aan haar groei en gewicht. De arts is vastberaden de prothese verder te verbeteren door het gebruik van materialen die langer meegaan en er nog beter tegen kunnen dat ze door een olifant worden gedragen.

Deze post werd eerder gepubliceerd op het TechnologieBlog.