Een frisbee van afval van het Katwijkse strand gemaakt in een oven die werkt op zonne-energie. Deze zomer wordt op het strand in de kustplaats het plastic zwerfafval direct verwerkt tot een product. Spiegels op de zonneoven concentreren het zonlicht op het plastic dat opnieuw. De temperatuur loopt op tot boven de 200 graden waardoor het plastic zacht genoeg is om het in de vorm te persen, bericht Wat is duurzaam.

Grondstofjutters juttas strand Katwijk zonne-oven zwerfplastic video PieterBas Automatisering (2)De zonne-oven (foto rechts, red.) is een idee van het recyclinginitiatief Grondstofjutters dat daarvoor samenwerkt met Rick Claassen. Met de zonne-oven heeft Katwijk een primeur dat daardoor als eerste in Nederland een circulaire strand krijgt waar strandafval weer een grondstof is voor nieuwe producten. Dat laatste is volgens Grondstofjutters belangrijk. ‘Goed voor een schonere zee – én belangrijk voor ons als mens als we ook in de toekomst over voldoende grondstoffen willen beschikken’, aldus hun visie.

Grondstoffen op het strand jutten
Grondstofjutters betrekt strandwandelaars en strandpaviljoens op een positieve manier bij het schoonhouden van het strand en bij het hergebruik van gejutte grondstoffen. Vorig jaar werd zo een halve ton plastic afval van het strand gehaald. Voor een volle juttas met verzamelt zwerfafval kregen badgasten een gratis ijsje of een koffie. ‘Katwijk heeft een behoorlijk schoon strand’, zegt Noortje Schrauwen, oprichter van Grondstofjutters. Toch ligt er volgens haar nog veel plastic op  het strand. Met de juttas kunnen bezoekers heel makkelijk eigen afval en aangespoelde plastics meenemen.’ Schrauwen wil het succes van vorig jaar doorzetten. ‘Deze zomer brengen we in Katwijk 500 tassen in omloop.’

Zelf strandsouveniers maken
De zonnewerkplaats is sinds 1 juni geopend. Gedurende het strandseizoen zijn badgasten op verschillende locaties in Katwijk welkom om de machine te bekijken of zelf een strandsouvenir te maken.

Deze post werd eerder op het PieterBas-blog gepubliceerd.