Meer afval scheiden. Dat kan door samenwerking tussen een mens die met een touchsreen een robot bedient die het afval sorteert. Dit blijkt uit tests van Jodone dat een touchscreen-technologie ontwikkelde waarmee sorteerders afval kunnen scheiden zonder het zelf aan te raken. Dit meldt NU.nl op basis van berichtgeving van Technology Review. Per uur kan 2.500 stuks afval worden gescheiden, blijkt uit de proeven. Dat is acht keer meer dan het met de hand scheiden. Het systeem werkt ook nog eens heel nauwkeurig: 95 procent van het afval belandt in de goede vuilnisbak.

Robot met tablet  bedienen
De robot die het afval sorteert wordt draadloos aangestuurd door software die draait op een tablet. Op het touchscreen is een live-video te zien van het afval op de lopende band. Op het scherm kan per stuk het afval naar een categorie worden gesleept. Op basis daarvan pakt een robotarm het afval op en stopt het in de juiste afvalbak. De bedenkers zijn geïnspireerd door de game Fruit Ninja waarbij spelers door over een touchscreen te swipen fruit met een zwaard moeten doorsnijden.

Systeem leert van eerdere swipes
Jodone’s heeft een pilot draaien op Pope/Douglas waste-to-energy facility in Alexandria, Minnesota. Het systeem gaat rond de 150 US dollar kosten per herwonnen ton aan grondstoffen. Jodone verwacht dat het de Amerikaanse recyclelaars 24 miljoen dollar aan extra inkomsten oplevert. Het bedrijf werkt ook aan een systeem dat  van eerdere swipes leert. Daardoor kan de software aangeven welk afvalkan worden gerecycled: de medewerker kan daarna op het scherm de opdracht daarvoor geven.

Het Finse ZenRobotics heeft een robot ontwikkeld die zelfstandig afval kan scheiden. In Nederland gebruikt de Baetsen Groep de robot om bouw- en sloopafval te sorteren.

Deze post is eerder op het PieterBas-blog gepubliceerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER