Met een auto gemaakt van gerecycled plastic over het ijs van Antarctica naar de geografische Zuidpool rijden. Die klus willen Wilco van Rooijen en Edwin ter Velde in 2018 klaren. De trip van het duo in de volledig op zonne-energie aangedreven auto gaat over 2.300 kilometer en voert tot een hoogte van 3.000 kilometer. De #Clean2Antarctica is wereldwijd de eerste zero waste-expeditie op basis van schone technologie.

Van Rooijen en Ter Velde willen met de expeditie laten zien dat afval waardevolle grondstoffen bevat waar zorgvuldig mee om moet worden gaan. De Zuidpool op Antarctica is een bewust eindpunt. ‘Het is het laatste ongerepte continent van de wereld’, aldus de avonturiers. ‘Het Antarctisch verdrag bepaalt dat niemand er afval mag achter laten. Wij willen dat ook voor de rest van de wereld. En dat kan, maar dan zullen we ons ‘gewoontegedrag’ wel moeten aanpassen. Als wij deze extreme tocht kunnen maken met bestaande technologie in harmonie met de natuur dan is er geen excuus meer om te denken dat duurzaamheid niet mogelijk is in jouw situatie’, aldus Van Rooijen en Ter Velde.

Tocht op skies afgelegd
Avonturier Van Rooijen volbracht de tocht naar de Zuidpool eerder op skies met Marc Cornelissen. Dit inspireerde hen de tocht te herhalen, maar nu met de kracht van de natuur als energiebron. Toen Cornelissen vorig jaar op tragische wijze met expeditiepartner Philip de Roo door onverwacht dun zee-ijs zakte, leek van het avontuur niets meer te komen. Het contact met Ter Velde bracht hernieuwde inspiratie; samen gingen ze met het project opnieuw aan de slag.

De auto wordt deels 3D-geprint. Het plastic afval dat als grondstof wordt  gebruikt, wordt opgehaald door schooljeugd. De kick-off van het project is op 16 april in Zwolle. Er is onder meer een kennisquiz over afval en grondstoffen voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool. Inwoners van de gemeente Zwolle krijgen de 16e tips over het verminderen van afval en worden geïnspireerd dat in de praktijk te brengen. Ze kunnen via meedenksessies en enquêtes ideeën aandragen om de Zwolse afvalberg in te verkleinen.

Voor meer informatie, zie: Zwolle zonder afval of #Clean2Antarctica.

Deze post is eerder op het PieterBas-blog gepubliceerd.