Producenten gebruiken weer vaker nieuw plastic dan dat ze kiezen voor gerecycled plastic. De lage olieprijs is debet aan deze ontwikkeling. Het is een geldkwestie, zegt directeur Gerben Schepers van Ducona. De fabrikant maakt petflessen van nieuw en gerecycled kunststof. ‘Op dit moment zijn nieuwe flessen een stuk goedkoper’, zegt hij tegen de NOS.

Afval verbranden
Behalve dat is ook de Chinese vraag gedaald. Recyclelaars hebben daardoor meer moeite afnemers te vinden voor het het gescheiden plastic afkomstig van bedrijven. Bernard Merckx van de branchevereniging voor recyclebedrijven NKR sluit niet uit dat als gevolg van deze ontwikkeling het plastic afval dat door consumenten wordt gescheiden in de verbrandingsoven terecht komt. Hij spreekt van een doemscenario. ‘Dat moeten we niet laten gebeuren’, aldus de NKR-voorman. Vanwege de overheidssubsidie ondervindt het recyclen van huishoudelijk afval nog geen gevolgen van deze ontwikkelingen. Maar Merckx voorziet dat dat niet lang meer duurt. ‘Het is een kwestie van tijd voordat ook het huishoudelijke plastic in grote bergen blijft liggen.’

Dalende prijzen
Die negatieve tendens tekent zich nu al af. De gemeenten die het gesorteerde plastic verkopen krijgen daar steeds minder voor. Dit blijkt uit gegevens van adviesbureau PwC. De prijs van pet is in een jaar tijd met meer dan eenderde gedaald. En de meest gebruikte kunststof, polypropyleen, leverde januari dit jaar 25 procent minder op dan vorig jaar. De overheid zou er daarom voor moeten zorgen dat er vraag naar gerecycled plastic ontstaat, vindt Paul Nillesen van PwC.

Dat kan door producenten te prikkelen of verplichten om een bepaald percentage plastic-afval te hergebruiken in nieuwe producten, zegt hij. De afvalindustrie ziet ook wel wat in wetgeving. Volgens de NRK is Nederland nu nog koploper op het gebied van recycling. Door het vorig jaar in Parijs afgesloten klimaatakkoord zullen andere landen snel volgen waardoor het aanbod aan gerecycled plastic verder toeneemt. Wetgeving die producenten moet dwingen meer gerecycled plastic te gebruiken, kan op voorhand overschoten aan gereycled plastic voorkomen, zo meent de brancheorganisatie.

Deze post is eerder op het PieterBas-blog gepubliceerd.