StoneCycling heeft twee nieuwe ‘smaken’ gelanceerd: Wasibi en Black Pepper. De startup maakt bakstenen van puin van gesloopte gebouwen. Het assortiment bestond al uit Salami, Truffel en Aubergine. Het uiterlijk van de circulaire bakstenen is bepalend voor de naam. Zo is de Salami gemaakt van sanitair afval en gravel van door SITA opgeschoonde tennisbanen.

Om de zogeheten WasteBasedBricks te kunnen maken, worden de bouwmaterialen eerst verpulverd tot een poeder en daarna in verschillende verhoudingen weer samengevoegd. De receptuur beïnvloed de eigenschappen van de baksteen waaronder behalve het uiterlijk ook de technische eigenschappen als hardheid, stabiliteit en weerbestendigheid.

StoneCycling recycling bouw- en sloopafval PieterBas Automatisering

Alleen sloopafval
Tom van Soest kwam zo’n drie jaar terug op het idee voor de circulaire baksteen doordat veel gebouwen in Eindhoven vanwege de slechte kwaliteit moesten worden gesloopt. Het kostte hem twee jaar om van het puin, dakpannen, beton, porselein, glas en zelfs de wc-potten een bruikbare baksteen te maken. De WasteBasedBricks bestaan voor 100 procent uit afvalmateriaal; er hoeft geen andere grondstof meer aan te worden toegevoegd. De bakstenen kunnen op een lagere temperatuur worden gebakken – zo’n 200 tot 300 graden – waardoor de CO2-uitstoot van de productie flink kan worden teruggedrongen. De TU Delft onderzoekt hoeveel CO2 hiermee daadwerkelijk kan worden bespaard.

StoneCycling recycling bouw- en sloopafval PieterBas Automatisering (2)Gescheiden afvalstromen
Voor de productie werkt StoneCycling samen met St. Joris, gespecialiseerd in geglazuurde gevelstenen. Voorwaarde voor een 
efficiënte productie is een constante stroom nodig gescheiden bouwpuin. Het bedrijf  gaat daarvoor samenwerken met SITA dat sloopbedrijven wil stimuleren om bouwafval scheiden aan te leveren. In Rotterdam wordt er inmiddels met de bakstenen gebouwd, de planning is dat de eerste woning deze maand wordt opgeleverd. Ook werkt de start-up aan andere projecten binnen Nederland. Mede door de media-aandacht komen er ook aanvragen uit onder meer Engeland en Scandinavië binnen.

Deze post is eerder op het PieterBas-blog gepubliceerd.