Afgedankte fleeskleding, oud tapijt of gebruikte petflessen door de shredder halen om van de snippers weer nieuwe producten te maken. Dat kan, maar door de thermische degradatie neemt de kwaliteit van de grondstof keer op keer wel af. Zo wordt bijvoorbeeld een tweeliter colafles, een halve liter wegwerpcolaflesje, daarna een gekleurd sportdrankflesje en uiteindelijk een bermpaaltje.

Om er weer een schone grondstof van te maken, moet er heel wat meer gebeuren. Dit blijkt uit een interview dat Sprout had met Tonnis Hooghoudt, oprichter van Ioniqa. De spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde een technologie om polyethyleentereftalaat (PET) te recyclen zodat het oneindig vaak opnieuw is te gebruiken.

Dit magnetisch katalytisch proces gebruikt de chemische en fysische eigenschappen van pet. Het versnipperde plastic wordt overgoten met een ionische oplossing dat minuscule ijzerdeeltjes bevat. Het polyester wordt daarbij opgeknipt in klein bouwstenen terwijl de kleurmoleculen aan de ijzerdeeltjes hechten. Het petplastic kristalliseert tijdens de afkoeling. De zuiverheidsgraag is hoog. Het witte poeder is volgens Hooghoudt precies hetzelfde als ‘de oorspronkelijke grondstof’.

Drukwerk

Geen plastic uit aardolie
Elk jaar verdwijnt zo’n 50 miljoen ton PET als petflessen, fleecekleding of sportschoenen op de afvalberg, in de verbrandingsoven
 of wordt tot laagwaardige producten verwerkt. Dat is volgens Hooghoudt totaal onnodig, zei hij tegen Duurzaam Bedrijfsleven. ‘Met ons magnetische proces maken we uit gebruikt PET een grondstof die direct concurreert met nieuw plastic uit aardolie.’

Ioniqa heeft bij Chemelot in Geleen met gebruikte DSM-reactoren een opstelling nagebouwd voor een pilot van 100 liter. Om de productie op te schalen tot 10 kiloton zijn miljoenen euro’s nodig. Ioniqa wist vijf miljoen te financieren met een bijdrage van de investeringsmaatschappij Chemelot Ventures en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).  

Met de demonstratiefabriek wil Ioniqa opschalen van laboratoriumomgeving naar productieschaal. In 2017 moet de installatie volledig operationeel zijn, bericht Engineers Online. Daarna wil het bedrijf licenties voor het gebruik van zijn gepatenteerde technologie gaan verkopen aan grote chemiebedrijven en multinationals.

Eind 2015 won Ioniqa de Herman Wijfels Innovatieprijs en was volgens de jury ‘een schoolvoorbeeld van een circulaire aanpak in een grote mondiale productmarkt. Ook werd de Eindhovense startup dit jaar winnaar van de Ambitie 2020 Challenge van MVO Nederlandeindigde het bedrijf in de Top 10 van de genomineerd voor de Radicale Vernieuwer 2016 en is in de race voor de Ambitie 2020 Challenge.

Deze post is eerder op het PieterBas-blog gepubliceerd.