Waar wordt het goud gedolven en hoe komt het uiteindelijk als grondstof terecht bij AT&S, het bedrijf dat de printplaten maakt voor de Fairphone 2? Dat is de vraag die het Nederlandse bedrijf achter het milieuvriendelijke mobieltje beantwoordt in een video gemaakt naar aanleiding van een trip naar de Chinese fabriek van de hardwareproducent.

Het goud wordt eerst door een ander Chinees bedrijf omgezet in goudzout waarna bij AT&S de printplaat met hardware in een bad met goudzout wordt gedompeld. Alhoewel er tijdens de productie van het goudzout ook goud wordt gemengd met goud uit andere mijnen, is het desondanks voor het eerst dat goud fysiek kan worden getraceerd tot in China.

Fairphone 2 PieterBas Automatisering Fairtrade certificaat (3)

>> Afbeelding: de route van het eerlijke goud in kaart gebracht.

Onderdelen makkelijk vervangen
De Fairphone 2 is de opvolger van de Fairphone, het eerste mobieltje met modules die de gebruiker makkelijk kan omwisselen om bijvoorbeeld een scherm met een barst of een kapotte batterij te vervangen (zie tweede en derde video, red.). De nieuwe versie van de verantwoorde telefoon is eind deze maand te koop  en heeft als eerste smartphone ter wereld een Fairtrade-licentie gekregen van Max Havelaar voor het goud dat op de printplaat wordt gebruikt, bericht RTL Z

Het Fairtrade-goud gaat van Peru naar Zwitserland waar het mineraal wordt geraffineerd. In een Chinese fabriek wordt het tot goudzout verwerkt dat AT&S gebruikt voor de productie van de printplaten; assemblage van de Fairphone 2 wordt door een ander bedrijf gedaan.

Fairphone 2 PieterBas Automatisering Fairtrade certificaat (2)

>> Foto: het goud verwerkt op een printplaat voor vier FairPhone’s.

Conflictmijnen
Een gemiddelde smartphone telt 40 mineralen, waaronder ‘conflictmaterialen’, zoals tin, tantalium, wolfraam en goud. FairPhone brengt de herkomst van alle grondstoffen in kaart om ze uit conflictvrije mijnen te halen die niet door rebellen wordt beheerd en waar mensen vrijwillig en betaald krijgen zodat ze hun gezinnen kunnen onderhouden. Na een zoektocht van twee jaar werd voor de Fairphone een goudmijn gevonden in Peru die voldoet aan de eisen van Max Havelaar. 

Behalve dat de 260 mijnwerkers een gegarandeerde minimumprijs krijgen, ontvangen ze ook een Fairtrade-premie die wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van de lokale gemeenschap. Bovendien krijgt de Peruaanse goudmijn van FairPhone per kilo goud 2000 dollar extra om aan de Fairtrade-standaarden te kunnen voldoen.

Opschalen productie
Volgens Fairphone is dat de productieketen slechts een proefproject en een eerste stap. ‘Het opschalen en optimaliseren van de keten op de lange termijn voor de rest van de branche blijft een uitdaging’, aldus het bedrijf in een reactie. De startup hoopt dat de bekendheid van dit soort projecten de vraag van consumenten naar elektronica met verantwoorde mineralen stimuleert. ‘Nóg een goede reden voor de branche om schaalbare productieketens voor duurzame mineralen op te zetten’, zo stelt het bedrijf.

De Fairphone kost 530 euro en kan inmiddels in de voorverkoop worden besteld.

Deze post is eerder op het PieterBas-blog gepubliceerd.