Je smartphone opladen met je jas? Dat kan met de door Paline van Dongen ontworpen parka. Het zonnepaneel op de zak zorgt er voor dat binnen twee uur de batterij van een mobieltje is geladen.

De jas is een initiatief van de Waddenvereniging en Blue LOOP Originals. De eerste vier prototypes zijn inmiddels getest. Drie daarvan worden geveild. De opbrengst komt ten goede aan  de bescherming van het Werelderfgoed Waddenzee en de doorontwikkeling van de sonarkleding. Pauline van Dongen verwerkt al langer zonnepanelen in haar ontwerpen. ‘Zonnecellen zijn geen grote tabletten meer, maar worden verwerkt in dunne folies. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor de mode-industrie’, aldus de modeontwerpster.

Gerecyclede jeans
Solar-Parka-Pauline-van-Dongen-TechnologieBlog-LifeStyleBlog-TechFashionBlog-UpcycingBlog-Marguerite-Tachet-2.jpgNiet alleen het zonnepaneel is duurzaam. De jas is gemaakt van garens van gerecycled denim. ‘Deze combinatie met solartechnologie is duurzaamheid in het kwadraat’, aldus Ron van de Wiel van Blue LOOP Originals dat het materiaal ontwikkelde. Het bedrijf werkt al langer met de Waddenvereniging samen onder meer voor een originele Jubileum Vissertrui, ‘Wijs met de Waddenzee’ T-shirt en hoodies voor medewerkers en wadgidsen.

De Solar Parka wordt nog doorontwikkeld. Op basis van de kennis over draagbare zonnecellen die met de vier prototypes is opgedaan, wordt de volgende generatie solarkleding ontworpen.

Voor informatie over de veiling: www.waddenvereniging.nl/veiling

Deze post werd eerder op het TechnologieBlog gepubliceerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER